Ugrás a tartalomra

2011-11-22

Globális helymeghatározó rendszerek a világban

GLONASS NAVSTAR GALILEO COMPASS

Csak egy egyszerű összefoglaló a műholdas rendszerekről.

Ami ma működik, első generációs globális helymeghatározó rendszernek nevezzük, azaz GNSS-1-nek, itt a korrekciók külön csatornán érkezhetnek. Így aztán nem ismert méréskor a megbízhatóságuk.

  • NAVSTAR – USA: A közismert “GPS”, 30 műholddal, ezt használjuk a leggyakrabban
  • GLONASS – Oroszország: A mára teljesen kiépített rendszer (24 hold) egyre elterjedtebb, az orosz 25%-os védővám miatt minden chip tartalmazni fogja – szerintem egy év múlva. A pontosságot nem javítja, de ez elérhetőséget igen!

A GNSS-2, azaz a második generációs rendszerek még nem érhetők el, de fejlesztésük folyamatban van. Attól második generációsak, hogy mindig tudjuk, milyen pontosak vagyunk.

GALIELO: EU projekt, egyelőre 2 tesztműholddal, 2020 előtt nem készül el. Érdekessége az L5 frekvencián sugárzott belső integritás-adat.

COMPASS: Kína világ rendszere, nem kizárt, hogy előbb elkészül, mint a Galileo? Ugyanis 5 műhold már működik!

BEIDOU: Kína országos rendszere, működőképes, tekinthetjük egy “előtanulmány”-nak a COMPASS-hoz.

IRNSS: India rendszere, 2006-ban indult és 2014-re készül el. A 7 geostacionárius műholdból álló rendszer regionális helymeghatározásra való.

QZSS: Japán fejleszti, csak lokális GPS fedettség javító, és óraszinkronizációs célokra, 3 műhold a tervezett, 2010 ősze óta 1 már üzemel is.

DORIS: Francia rendszer, speciális geodéziai célokra készült, kisebb pontosságú, mint a GPS, de emissziós (passzív) vevővel működik.

A cikk 2011 novemberében készült, és részben véleményt tartalmaz. Lehet, hogy 2012-re már 3 Galileo hold lesz és 8 Compass, kérem ezt vegyétek figyelembe a hivatkozásnál!

Mit szólsz hozzá?GLONASS NAVSTAR GALILEO COMPASS

Téma szerinti cikklista: GPS/GNSS, Hírek

Oszd meg velünk a véleményed! - Szólj hozzá!

(required)
(required)

Megjegyzés: HTML használható (max. egy url-el).Az e-mail címedet sohasem jelenítjük meg!

Értesítőt kérek a kommentekről RSS-ben