0000000000000000000000000000000000000000000000 Fatérfogatbecslés Explorerrel | DigiTerra Magazin
Ugrás a tartalomra

2011-09-08

Fatérfogatbecslés Explorerrel

Magassági görbe

A DigiTerra Explorer v6 új Sopp-tábla moduljával a terepi gyakorló erdőgazdálkodóknak kívánunk segíteni.

Előfordulhat, hogy az erőterületen navigálva, – akár GPS mérés közben, – szükségünk lenne egy gyors becslésre a területen található fatérfogatról. Ilyenkor a papír alapú felvétellel, majd az eredmények későbbi kiértékelésével operálunk. Sokszor egy jó becslés a terepen segíti a munkát, azonnali eredményt adva.

Az állófa fatömegbecslésnél tervezetten a felhasználásra helyeztem a hangsúlyt: a hagyományos papíros rögzítéshez hasonló a kezelés, ráadásul varázslószerűen vezet végig a program az állófa köbözésének lépésein.

Hogy működik a becslés?

1) Erdőrészlet megadása
2) Fafajok választása, később módosítható
3) Darabszám és magasságbevitel – egyszerűsített felületen
4) Magassági görbés ellenőrzés
5) Eredmények megtekintése – részletesen, fafajonként, és összesen
6) Nyomtatás és Excel export (PC-ről)

A legfontosabb újdonság a darabszám-beviteli avagy rögzítőképernyő. Gyakorlatilag egy érintéssel bevihető egy-egy darab fa, egy érintéssel tudunk fafajt váltani, vagy éppen – menet közben – egy új fafajt felvenni. Minden beállítható, a felvételi rács méretétől kezdve az átmérő lépésközig, legyen akár cm-es vagy párosra kerekített átmérő-bevitelről szó. Külön érdekesség az automatikus magasságbekérés: alapértelmezetten minden 10. db faegyed magasságát kéri be a szoftver, de természetesen ezt is átállíthatjuk. A magasság beviteli képernyő is egyszerű, immár nem kell apró számokat keresgélni a gépeléshez, nagy gombok segítik a számbevitelt.

A felvett adatok bármikor módosíthatók, így minden esetben tudunk korrigálni. A fatérfogatbecslő modul képernyőjén folyamatosan halványulnak el az egyes rögzítések után a mezők, vizuálisan is megkönnyítve az adatbevitel ellenőrzését, ha esetleg több átlalóssal dolgoznánk. A rendelkezésre álló GPS-el a kezdőpont koordinátái automatikusan elmentődnek az erdészetben használt vetületbe, Egységes Országos Vetületi rendszerbe.

A jegyzőkönyvek a számítógépes kapcsolódáskor már a PC-ről is elérhetőek, és nyomtathatóak. A további adatfeldolgozáshoz rendelkezésünkre áll az Excel formátumba mentés lehetősége. Itt is “a kényelem mindenek előtt” a jelmondatunk: automatikusan átmásoljuk a jegyzőkönyveket már a kisgépről a számítógépre csatlakoztatáskor.

A munka lépési összefogalalva:
  • Erdőrészlet megadás – közben automatikus GPS pont rögzítés!
  • Fafajkezelő menet közben is
  • A rögzítőképernyő – a gyors kezeléshez
  • Automata magasság-bevitel és csoportos módosítás
  • Magassági görbék megtekintése
  • Eredménynek fafajonként
  • Összesítés
  • Kimenetek

Oszd meg velünk a véleményed! - Szólj hozzá!

(required)
(required)

Megjegyzés: HTML használható (max. egy url-el).Az e-mail címedet sohasem jelenítjük meg!

Értesítőt kérek a kommentekről RSS-ben