0000000000000000000000000000000000000000000000 Trimble GPS vevők kezelése | DigiTerra Magazin
Ugrás a tartalomra

2011-03-08

Trimble GPS vevők kezelése

A DigiTerra Explorer program idén februártól (6.11.2.2 verzió) jelentősen bővebb támogatást nyújt Trimble kézi GPS/GNSS vevőkhöz. A fejlesztést a Trimble eszközöket használó ügyfeleink és viszonteladóink fokozódó érdeklődése indukálta. A termék előző verziókban a felhasználó kénytelen volt megelégedni az alábbi képernyőképeken látható ”hagyományos” alap beállítási lehetőségekkel!

Ilyen volt:

Előző szoftver: GPS csatlakozás, pozíció minőségi szűrése

A GPS port-hoz történő csatlakozás (Port, Baudrate beállítás) után lehetőség volt a vevőből érkező GPS pozíciók minőségi szűrésére GPS mód (3D Fix Only), a valósidejű korrekció megléte és maximális PDOP érték alapján. Ha a kiválasztott szűrőfeltételek nem teljesültek a program „Beep” hangüzenettel tájékoztatta a felhasználót arról, hogy a terepi adatgyűjtéshez elvárt GPS jel minősége nem felel meg a beállított elvárásoknak, vagyis a mérést szüneteltetni kell.

 

 

 

Előző szoftver: valós idejű korrekciók használata

A mérés pontosságát valós időben javító GPS korrekciók közül mindössze NTRIP (internet alapú) vagy SBAS (műhold alapú) korrekciók álltak rendelkezésre. NTRIP korrekció használata esetén az előző verziókban le kellett mondanunk a közelítő GPS pozíció beküldése alapján történő bázis állomás kiválasztásról, amely a mai VRS hálózatokat használó rover vevőknél műszaki alapkövetelmény.

 

Előző szoftver: utólagos korrekciók használata

Az utófeldolgozáshoz szükséges Trimble SSF fájl előállításához korábban mindössze egy ”SSF file” kapcsoló állt rendelkezésre. Az utófeldolgozásnál alapvető fontosságú bázis állomás távolságára vonatkozó beállítással sajnos nem lehetett élni.

 

 

Na, de nézzük milyen jelentős műszaki újdonságokat nyújt a program annak, aki egy Trimble vevőhöz vásárolja:

 

 

Ilyen lett:

Új szoftver: GPS csatlakozás, pozíció minőségi szűrése

A jelenlegi DigiTerra Explorer szoftverben választhatunk, hogy a ”hagyományos” NMEA port csatlakozáson keresztül vagy SiRF (Trimble Nomad és Juno sorozat), ill. TSIP protokollon kívánunk-e csatlakozni. A váltást a GPS állapot panel jobb alsó sarkában elhelyezett nyomógombbal indíthatjuk. Az NMEA port olvasásra azoknak lesz szüksége akik a Trimble kézi GPS vevőt (pl. Trimble Juno, Nomad) egy nagyobb pontosságot szolgáltató, külső GPS/GNSS vevő kontrollereként szeretnék használni. Ezekhez a beállításokhoz az eredeti GPS beállítások panel áll rendelkezésre.

 

 

Akik a Trimble vevőkben rejlő képességeket teljes mértékben ki szeretnék használni, azok számára a Trimble Pathfinder Tools SDK által beépített lehetőségeket ajánljuk SIRF vagy TSIP alapértelmezett kapcsolódási protokollok használatával.

A használni kívánt GPS portot a GPS settings nyomógombra kattintva érhetjük el. A program mindössze azokat a portokat fogja felkínálni amelyeket a vevő feltétlenül használ, tehát nem lesz nehéz dolgunk a port megkeresésének beállításával.

A GPS pozícióra vonatkozó szűrőfeltételeket a GPS Settings ablak General fülén állíthatjuk be. A korábbiaktól eltérően ezek a szűrők úgy működnek, hogy a program számára nem is fog megérkezni az a GPS pozíció, amely nem felel meg az itt beállított feltételeknek. Ha tehát óvatlanul a GPS SNR értéket (jel-zaj viszony) túl magasra állítjuk, akkor ne csodálkozzunk, ha a vevő nem fog látni fedett terepen műholdakat.

 

 

Rendelkezésre álló beállítási lehetőségek: DOP Type, Max. PDOP, Max. HDOP, Min. Elevation, Min. SNR, Min. Satellites, Apply velocity filter, Use GLONASS (if available):

Új szoftver: külső antenna beállítása

Az új szoftverben elérhetők a vevőhöz csatlakoztatott és a vevő által valóban támogatott külső antenna használatának beállításai: (antennamagasság, mérési magasság referencia beállítása). A szoftver automatikusan listázza a használható antennák típusát és érzékeli a csatlakoztatott külső antennát.

 

 

 

 

Valós idejű korrekciók használata

A mérés pontosításához használt korrekciók közül lehetőség van két különböző forrást beállítani a következő lehetőségek közül: Beacon, Com Satellite (pl. Omnistar), SBAS, Receiver Port, Direct Dial, Serial Port, Internet (NTRIP). A két beállított korrekció közül a kiválasztást a program automatikusan elvégzi. A felkínált lehetőségek lefedik a ma ismert és a gyakorlatban elterjedten alkalmazott valós idejű korrekciók teljes spektrumát.

A valós idejű korrekció használatnál a Status ablak Est. Accuracy értéke tájékoztat arról, hogy milyen pontosságú a valósidejű korrekciós beállításokkal az aktuális GPS pozíciónk.

 

 

 

Új szoftver: utólagos korrekciók használata

Az utólagos korrekció használatát a GPS beállítások panelről árhetjük el. Mielőtt élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, be kell kapcsolnunk az SSF file kapcsolót és célszerű beállítani a PP base distance változót, amely az utófeldolgozáshoz a Trimble Pathfinder Office-ba betöltendő bázis állomás adatainak és a vevővel rögzített adatoknak a földrajzi távolságát jelenti. A PP base distance átállításával láthatjuk a Status panelen a PPA érték dinamikus változását (nagyob bázis távolság esetén alacsonyabb pontosságra számíthatunk).

Az utólagos korrekció használatnál a Status ablak PPA (Post Processed Accuracy) értéke tájékoztat arról, hogy milyen pontosságra számíthatunk az utófeldolgozás után abban a pozícióban, ahol éppen állunk.

Téma szerinti cikklista: DigiTerra, Kiemelt

Oszd meg velünk a véleményed! - Szólj hozzá!

(required)
(required)

Megjegyzés: HTML használható (max. egy url-el).Az e-mail címedet sohasem jelenítjük meg!

Értesítőt kérek a kommentekről RSS-ben