0000000000000000000000000000000000000000000000 Háttértérképek ingyen | DigiTerra Magazin
Ugrás a tartalomra

2011-03-29

2

Háttértérképek ingyen

Ingyen térképek a terepen, offline!

Az új háttértérkép kezelő funkcióval mindenki magával viheti az online térképeket a terepi adatgyűjtéshez. Lássuk hogyan!

Ingyen légifotón és térképen navigálunk…

A mobil térképezés során minden esetben jól jöhet egy űrfelvétel, légifotó vagy akár egy topotérkép is a háttérben – alaptérképként. Ezek az adatok mind elérhetők, azonban sokszor nehézkesen és drágán. Ennek ellenére a telefonunkban az online navigáció során vagy a weboldalakon számos térképi forrásból láthatunk ingyenesen elérhető fotótérképeket. Bizonyára felmerült mindenkiben a kérdés: ha ingyenes az online verzió, akkor miért nem vihetjük ki a terepre mérni? Hiszen úgy is ingyen lenne ugyanaz az adat, csak az egyiket a GPS-es telefonban néznénk, a másik kezünkben pedig az ipari adatgyűjtő GPS-el térképezhetnénk. Persze ez egyrészt drága, másrészt iszonyatosan kényelmetlen lenne.

… drága légifotón mérünk?

Miért nem tesszük bele a kettőt egybe?

Miért nem lehet online háttértérképeket tenni a DigiTerra Explorerbe?

A válasz – mely talán kevésbé ismert – egyszerű: az adatgazdák érdekeit védő jogi szabályozás miatt van így. Amennyiben üzleti célra akarnánk használni az adatokat, már megszűnik a díjmentességük. Értelemszerűen, hisz a városi ingyenes navigáció célja valójában az, hogy azok a helyek, akik hajlandók és képesek fizetni a GPS-el támogatott reklámért, megjelenjenek a térképen kiemelve. Egy étterem, egy butik, vagy egy klub. Ezért is jobb minőségűek a térképek a városon belül. A külterületen vagy tengereken ugyanezek a térképek gyengébbek, és mégsem ingyenesek.
veszprem_belvaros_ms_virtual_earth_sum

Költségmentes háttértérkép a GPS mérésben – Digiterra Explorerrel

Jó hírem van azoknak, akik emiatt már rohannának is a FÖMI-be, vagy egyéb szolgáltatókhoz adatot venni. Mi ez a jó hír? Találtunk egy megoldást arra, hogy tetszőleges forrásból származó térképi adatcsomagot beolvassunk, és a világ bármely pontján és vetületében elérhetővé tehessük a háttérben. Ez a mi szempontunkból „csak” fileformátum támogatást, vetületi transzformációt, és réteg megjelenítést jelent. Ez meg is valósult, és ingyenesen elérhetővé tesszük minden verzióban a Demótól, a Basic-en és Advanceden keresztül a Professionalig.

Ennyire egyszerű lenne? Csak megnyomok egy gombot és a háttérben a légifotó online? Igen, lehetne, ennek azonban pénzben kifejezhető ára van. És ez az az ár, mait a legtöbb ügyfelünk nem engedhet meg magának. Plusz sokszor nincs is a terepen GPRS – azaz mobil – térerő, vagy ha van, lassú a kapcsolat. Ezért egy kicsit bonyolultabb, két lépéses eljárást kell alkalmaznunk.

A kulcs: eltárolás a MOBAC-al

Tehát a jó hír: van megoldás! Ez egy külső segítség – egy képcsempe-letöltő program – bevonásával érhető el. Egy ingyenes és nyílt forráskódú JAVA alapú kis és okos szoftverről van szó, amely minden gépen, operációs rendszeren működik. A neve: Mobile Atlas Creator avagy barátoknak, régi ismerősöknek csak MOBAC. A Mobile Atlas Creator – gyermekkori nevén Trek Buddy Atlas Creator – egy roppant könnyen kezelhető alkalmazás, számos adatforrást támogat, nem csak a közismerteket. Ugyanakkor számos kimeneti formátumot is választhatunk. Azonban a térképek letöltését mindenki csak saját felelősségére tegye meg, az egyes térképszolgáltatók liszenszei eltérőek: az OpenStreetMaps biztosan ingyenes!

Hogyan működik a terepre kivihető háttértérkép előkészítése?

Első lépésben letöltöm a kis csempéket. Azaz rendre:

 1. Eldöntöm, ki lesz a szolgáltatóm, azaz mire van szükségem: utcatérképre, topotérképre vagy légifényképre. (Az egyes adatszolgáltatók közti különbséget azonnal látom magam előtt, egy klikkel tudok váltani.)
 2. Kiválasztom milyen részletességű fénykép vagy térkép kell a területről. Nem érdemes néhány ezer képcsempénél nagyobbat választani
 3. Kiválasztom a területet, amiről kell az offline térkép – praktikusan a felmérendő területet
 4. A kijelölést elmentem (ezt nevezik „atlasz”-nak), majd megadom a formátumot. Nekünk az Osmdroid ZIP-re lesz szükségünk, ugyanis ennek a támogatást építettük be.
 5. Elindítom a letöltést. A keletkező zip file-t érdemes átnevezni, javasolt hogy kb. 50-100 MB-nél ne legyen nagyobb, hogy PDA-n is gyorsan lehessen kezelni.
Mindezt egy videón is bemutatjuk:

 

A második lépés: a tárolt térképek használata

Ennyi előkészület után elindítom az Explorert. A háttértérkép menüpontban kiválasztjuk a zip file-t és megnyomjuk az Importálás gombot. (Ennek hatására a /Background mappa megtelik 256×256 pixeles képecskékkel.) Kiválasztom a listából a térképi forrást – kiírja a program az adatszolgáltatót. (Egy-egy területről több adatszolgáltatótól is rendelkezésre állhat térkép, ha előzetesen eltároltuk.) Bezárva az ablakot már mérhetek is! Az ablakban van egy minden eddigi import törlésére szolgáló gomb is, amellyel a későbbiekben esetlegesen nagyon felszaporodó adatokat tudjuk kipucolni.

Tapasztalatok az online térképekről

Miért jobb a FÖMI vagy egyéb fizetős adat (pl.: GeoX vektorok) a terepen? Mert az online forrás pontossága, frissessége nem ismert és nem is garantált. Nézzünk rá Veszprém belvárosára a Google Earth-ön és A Microsoft Virtual Earth-on! A különbség látszólag jelentéktelen – csak a tónusokban lelhető fel eltérés.

Azonban a hivatalos földmérési térképet is rátöltőm – ehhez már Explorert használok:

Azonnal látjuk, hogy Veszprémben a Microsoft (alsó kép) pontosabb, mint a Google, mivel ez utóbbinak nagyon csekély abszolút pontosságú fotója. Ezt érdemes mindig szem előtt tartani az online térképek használatakor.

A valóban lenyűgöző botanikájú Veszprémet elhagyva menjünk át Kőszegre! Itt a két multi térképét összehasonlítva azt látjuk, hogy Kőszeg városa olyan, mint az amerikai polgárháború, legalábbis a Google felvételei szerint – azaz hatalmas eltérés van észak és dél között. A Microsoft (második kép) itt jobb: mindenhol homogén konstans minőséget ad. Illusztrálva az elmondottakat:

Na jó, elég volt az urbánus létből, nyomás ki a zöldbe! Tetszőleges külterületi helyen gyakran mindkét óriás csődöt mond, és még a túratérkép is többet árul el a helyről, mint egy távérzékelt felvétel. Lássuk Chernelházadamonya környékét!



A 18-as szinten a Google-fotó is elvérzik, de messze jobb, mint a Microsoft.

Mi tehetünk, ha zavar a pontatlanság, az inhomogenitás és a gyenge minőség, illetve az ismeretlen aktualitás? Elmegyünk a FÖMI-be, és fizetünk. A minőségnek ugyan ára van, és azt -ha jobban megnézzük – kétszer fizetjük meg (egyszer az adónkból, egyszer a vételárral). De legalább elérhető egy konstans minőségű, elfogadható felbontású és pontosságú ortofotónk. Gyakran előfordul, hogy nekünk nem elég az állami adatok frissessége, vagy színtartománya. Ilyen eset a légifotós termés- vagy kárbecslés, de – szélsőséges esetben – katasztrófa esetén is friss ortofotó vagy távérzékelt adat szükséges. Ilyenkor jönnek képbe a mai sárkányrepülős kisvállalkozások, vagy a nagyobb távérzékelő cégek szolgáltatásai. A Kolontár környéki vörösiszap-katasztrófában kiömlött iszap mennyisége (minimum 700 000 m3) – a földi felméréshez képest – 40m3-es eltéréssel meghatározható volt távérzékelt adatok feldolgozásával. Hopp, egy kicsit elkanyarodtam, elnézést kérek… Vissza az ingyenes online forrásokhoz! De most látom: nem sok egyebet érdemes róluk mondani: ennyire egyszerű az egész.

Pro és kontra

Amire figyelni kell – avagy korlátozások az online ortofotók és űrfelvételek esetében: megbízhatóságuk pontosság tekintetében alacsony. Sokszor a kép készítés időpontja nem állapítható meg. Részletességük változó, heterogén fedésűek, különösen külterületen gyenge felbontásúak. Emellett vitathatatlan előnyük, hogy nem kerülnek pénzbe és a világ minden területére elérhetőek ezek a felvételek. Tartsuk szem előtt, hogy az Explorer v6 KML exportja segítségével bármilyen mérésünk a Google Earth szoftverben légifénykép vagy űrfelvétel hátterű lehet. A vektoros térképek az OpenStreetMaps-tól szintén elérhetők a Mobile Atlas Creatorból, de nem olyan pontosak, mint a GeoX Kft. GPS mérésekkel frissítetett térképei.
1+1 jó hír a végére:
Minden offline háttértérkép VETÜLETFÜGGETLEN – azaz bármely vetületben automatikusan használható!
És a kis plusz: mindig automatikusan jelenik meg a megfelelő felbontás!

UPDATE – Friss hírek

A Mobile Atlas Creator túl sikeres, az Open Street Maps szervereinek letöltésének 30%-a ezzel a szoftverrel történik (- lehet ez más szerverekre is igaz?), emiatt a továbbfejlesztésének irányán gondolkoznak a készítők. Amíg a továbbfejlesztés iránya eldől, a szoftver és forrása letöltését a hivatalos oldalról nem engedélyezik. A fejlesztés jelenlegi iránya az, hogy csak OpenStreetMaps térképek lesznek elérhetők a szoftverrel. Amíg a vita végére pont kerül, innen is letölthető:

A Mobile Atlas Creator 1.8 letöltése ide kattintva indítható!

Mellékletek

1. Támogatott adatforrások (v1.8):
2. Támogatott formátumok:

Az OsmDroid ZIP-et használja a DigiTerra Explorer, de van lehetőség más formátum letöltésére is – ezeket azonban nem lehet használni. Ezekre:

AFTrack (Symbian); AlpineQuest (Android); AndNav (Android); BigPlanet Tracks SQLite format (Android); CacheBox (Windows Mobile); Cachewolf; Garmin; Custom Map – KMZ (GPS handhelds); Glopus (Pocket PC); Google Earth; GPS Sport Tracker; Magellan RMP (GPS handhelds) & VantagePoint; Maplorer (Windows CE/Windows Mobile); Maverick (Android); MobileTrail Explorer (J2ME) – single tiles and MTECache file; NaviComputer (Windows Mobile); OruxMaps (Android); OsmAnd; OSMtracker (Windows Mobile/Pocket PC); OziExplorer (single 24bit PNG image with calibration (MAP) file; PathAway (Windows Mobile); RMaps SQLite format (Android); [Nokia] Sports Tracker; Touratech QV (Windows software, commercial); TrekBuddy (J2ME, Android); u-blox; és a többi…

 1. Gergő
  jún 1 2011

  Nagyon jó lett ez az új lehetőség, csak gratulálni tudok, mind az ötlethez, mind a megoldásához. Eddig nehezen tudtunk áttekintőtérképhez jutni. Most már van megoldás.
  Amennyiben van vektorosan is ingyenes térkép, arról is szívesen olvasnék, meg jó lenne ha a DigiTerra megmondaná hogy melyik földön van egy-egy GPS mérés, persze a horrorisztikus adatértékdíj nélkül!

  Válasz

Visszalinkek & Visszapingek

 1. A földmérést megöli a GPS területmérés? | DigiTerra Magazin

Oszd meg velünk a véleményed! - Szólj hozzá!

(required)
(required)

Megjegyzés: HTML használható (max. egy url-el).Az e-mail címedet sohasem jelenítjük meg!

Értesítőt kérek a kommentekről RSS-ben