0000000000000000000000000000000000000000000000 A DigiTerra Track bemutatása | DigiTerra Magazin
Ugrás a tartalomra

2011-03-08

A DigiTerra Track bemutatása

Mezőgazdasági flottakövetés és kontrolling a térinformatika segítségével

A mezőgazdasági munkagépekbe szerelt GPS alapú flottakövető rendszerre és a DigiTerra terepi adatgyűjtő megoldására épülve komplex térinformatikai elemző és kontrolling megoldást  fejlesztett a DigiTerra Kft. A rendszer működését mutatja be Miklós cikke.Az alapvető folyamat:

1. Adatrögzítés a munkagépen elhelyezett fedélzeti modul segítségével. A “fekete dobozként” beépített modul tartalmaz egy GPS vevőt, amely folyamatos mérések alapján kiszámítja a jármű mozgási adatait: földrajzi pozícióját, sebességét, haladási irányát. A modulhoz csatlakoztatható kiegészítők (üzemanyagszint-mérő, felhasználó azonosító, munkafolyamat regisztráló) adatai szintén rögzítésre kerülnek.

2. Kommunikáció GSM adatkapcsolaton keresztül, amelynek segítségével a tárolt adatok meghatározott időközönként automatikusan beérkeznek egy központi szerverre, ahol feldolgozásra kerülnek, így valós időben nyomon követhető a flotta mozgása.

3. Térképi megjelenítés, elemzés a felhasználó számítógépére telepített DigiTerra Track szoftver segítségével, amely a szerverre kapcsolódva letölti és megjeleníti a friss adatokat. A szoftver térképen jeleníti meg a bejárt útvonalat, a munkavégzés típusát, a megművelt terület nagyságát. A munkagépek mozgásának adatai a digitális háttértérképeken ábrázolhatók, illetve a különböző szempontok szerint lekérdezett adatokból munkalapok, kimutatások, menetlevelek nyomtathatók. Mivel a rendszer összekapcsolható SQL adatbázis alapú ügyviteli, mezőgazdasági szakmai rendszerekkel, így a művelési adatok alapját jelenthetik a teljeskörű kontrollingnak.

A rendszer felépítését az alábbi ábra szemlélteti.

A DigiTerra Track használatával a gazdálkodás alábbi 3 fő területén növelhető a hatékonyság:

1. Táblák nyilvántartása, vetésterv készítés

Mivel a rendszer térinformatikai szemléletben közelíti meg a gazdálkodást, a nyilvántartás a táblák, parcellák MePAR fizikai blokkok földrajzi elhelyezkedésére épül. Ezek rögzítése után elkészíthetők az éves vetéstervek, amelyek térbeli és időbeli paramétereket egyaránt tartalmaznak: minden táblához érvényességi dátummal rögzíthető több növény is, de egy időben csak egy lehet érvényes.

A GPS-es parcellafelmérés adatai közvetlenül importálhatók, és csatolhatók az éves tervhez.

2. Területszámítás, munkalap jelentés

A járművek „fekete dobozaiból” átvett alapadatokból kiindulva a program automatikusan elvégzi a területszámítást a bejárt út és a munkafolyamat vagy munkagép munkaszélessége alapján, figyelembe véve a fordulókat, és a többször lejárt területet. A kiszámított területet adatbázisba menti, majd csatolja hozzá az éppen aktuális növényt a tervből – amennyiben van.  A program által kiszámított terület értéke utólagosan, manuálisan módosítható.

Adott jármű egy napi munkalapját a cég által megszokott formátumban nyomtathatja.

3. Tematikus térképek létrehozása, elemzések

A DigiTerra Track-ben elérhető a DigiTerra Explorer asztali verziójának teljes funkcionalitása.  Ennek segítségével új rétegeket lehet felvenni és tetszőlegesen szerkeszteni (színezés, csoportosítás, feliratozás), menteni lehet az egyedi tematikus térképeket, a járműellenőrzésből származó adatokat pedig (útadat, kiszámított terület) exportálni lehet más térinformatikai rendszerekbe.

Itt egy példa arra, hogy könnyen kivitelezhető például a KML-ben mentett térkép megjelenítése Google Earth-ben.

A tematikus térképeken felül számos kimutatás, elemzés érhető el a szoftverből. Ezek már önmagukban is segítik a döntéshozók munkáját, de egy ügyviteli rendszerhez kapcsolva a vezetői információs rendszer fontos elemét képezhetik.

Oszd meg velünk a véleményed! - Szólj hozzá!

(required)
(required)

Megjegyzés: HTML használható (max. egy url-el).Az e-mail címedet sohasem jelenítjük meg!

Értesítőt kérek a kommentekről RSS-ben